مقدمه
مهار سیستم فاضلاب نیازمند استفاده از بستهای مناسب و استاندارد ساپورت یا تکیه گاهی با استحکام کافی و روشی مناسب برای اتصال ساپورت به سازه ساختمان میباشد مهار اصولی سیستم فاضلاب برای حفظ آب بندی سیستم و پایداری آن ضروری است و بست کاری نامناسب میتواند برای ساختمان مخرب و بسیار هزینه را باشد. انتخاب بست مناسب برای مهار سیستم پوش فیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است بست مناسب برای این سیستم باید این قابلیت را داشته باشد تا با اجرای صحیح بدون آنکه باعث دو پهنی لوله بشود گیرایی مناسب و مستحکمی روی آن ایجاد کند و علاوه بر آن باعث ایجاد سایش یا خراشیدگی روی لوله ها نگردد. بست باید در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشد و برای تحمل بارهای وارده بر آن تست شده باشد. نکته حائز اهمیت دیگر توانایی بست در جذب ارتعاشات ناشی از حرکت سیال در سیستم فاضلاب و عدم انتقال آن به سازه ساختمان میباشد که این موضوع در کاهش انتقال صدای سازه برد ( Structure borne ) سیستم فاضلاب به فضای داخلی ساختمان از اهمیت به سزایی برخوردار است.
نحوه نصب بست کاری و مهار صحیح سیستم پوش فیت
بست کاری و مهار صحیح سیستم پوش فیت باید به نحوی انجام پذیرد که :
وزن لوله ها و سیال درون آنها را تاب بیاورد :
این بخش نیازمند استفاده از بستهایی با استحکام کافی ساپورت مناسب و روشی صحیح برای اتصال آنها به سازه ساختمان میباشد از جمله ساپورتهایی که عموما استفاده میشوند می توان پیچ متری (Threaded Rod) ، میل گرد و نبشی را نام برد. نوع اتصال مورد استفاده با توجه به نوع ساپورت و نوع سازه ساختمان انتخاب میشود مانند استفاده از Anchor Bolt و یا جوش دادن ساپورت به سازه
نیروهای به وجود آمده در زمان انجام تست آب بند را تحمل کند :
اگر چه سیستم فاضلاب ساختمان یک سیستم ثقلی است ولی به دلیل تست کردن سیستم به صورت تحت فشار نیروهای حاصل از آن نیز باید در نظر گرفته شود به عنوان مثال دریچه های بازدید در خطوط افقی و یا علمک سیفونهای سوکت دار باید به نحو مناسبی مهار شوند تا از بیرون زدن آنها در هنگام تست آب بند جلوگیری شود. این موضوع علاوه بر حفظ آب بندی سیستم در شرایط تست . برای ثابت نگه داشتن اجزای سیستم در زمان رفع گرفتگیهای احتمالی در آینده نیز حیاتی است.
اجازه حرکت طولی کنترل شده به لوله ها را جهت جذب انبساط و انقباض های سیستم بدهد :
سیستم فاضلاب ساختمان عموما در معرض تغییرات دمایی بسیاری میباشد و برای حفظ آب بندی آن و جلوگیری از ایجاد گسست در نقاط اتصال لازم است اثرات ناشی از آن به نحو مناسبی کنترل گردد. برای این منظور ابتدا باید نقاط ثابت و راهنما را مشخص کرد، هدف از این کار هدایت تغییرات طولی ناشی از تغییرات دما به سمت سوکتها و حلقه های آب بند میباشد.
نقاط راهنما (G)
زمانی ایجاد میشوند که بست روی لوله کاملا محکم نشود. بست در این حالت علاوه بر تحمل وزن لوله اجازه ی حرکت در راستای محور آن را میدهد و در عین حال از خم شدن و شكم دادن لوله به دلیل افزایش طول حاصل از انبساط جلوگیری میکند.
نقاط ثابت (F)
زمانی ایجاد میشوند که بست کاملا دور لوله محکم شود و از هرگونه حرکت لوله در آن نقطه جلوگیری کند. عموما این نقاط دقیقا پشت سوکتها قرار میگیرند. در این نقاط باید توجه گردد برای جلوگیری از دو پهنی لوله از سفت کردن بیش از حد پیچ بست ها اجتناب گردد.